”Serviceeftersyn” på ægteskabet
Forår og sommer er højsæson for bryllupper, og på trods af høje skilsmissetal, vil mange mennesker heldigvis stadig gerne sige JA til hinanden i kirken og dermed blive et ægtepar. Ved brylluppet spørger præsten både gom og brud: ”Så tilspørger jeg dig N.N.: Vil du elske og ære hende/ham både i medgang og modgang, i hvad lykke Gud den almægtige vil tilskikke jer, som en ægtemand/kvinde bør leve med sin hustru/mand, indtil døden skiller jer ad?”
Når samtalen falder ind på bryllup og skilsmisse sker det, at jeg bliver spurgt, om vi præster ikke bare kan undlade de sidste ord: ”indtil døden skiller jer ad”. Ingen kan jo garantere, at deres løfte ville holde livet ud! Nej, men hvad er alternativet? Skulle præsten i stedet spørge, hvor mange år, brudeparret kunne forestille sig, ægteskabet kunne holde, når det måske ikke kan være livslangt? Hvorfor virker det absurd at spørge et brudepar om det? Jo, for de elsker jo hinanden og vil vies til hinanden, og den kærlighed, der er mellem dem, kan ikke gøres op i tid. Det er enten/eller, og kærlighed tør godt satse højt og livslangt. Så efter min mening bør der svares JA ”til døden skiller jer ad”, fordi det er kærligheden, der er hædersgæsten ved et kirkebryllup. Den vil det hele og lader sig ikke nøje med mindre.
Skilsmisser
Men hvad stiller vi så op med de brudte løfter? Virkeligheden er jo, at ægteskabet for en del par ikke holder livslangt. Desværre er det sådan, at vi mennesker ikke altid holder, hvad vi lover hinanden eller os selv. Det blev anderledes, ting brød ind og kærligheden døde og blev forvandlet til det modsatte. En skilsmisse har sine grunde og sin berettigelse og er til tider den bedste løsning for en familie. Men ingen skal være i tvivl om, at det er både hårdt og smerteligt at lade sig skille. Det er ikke noget, man bare gør! Endelig er det sådan med brudte løfter, at de dukker op i flere sammenhænge i livet. Vi er fulde af fejl og mangler, og det er menneskelivets vilkår.
Sig JA alligevel
På trods af vores fejlbarlighed, vil jeg alligevel opfordre par til at vove springet og frimodigt sige JA til at elske og ære hinanden ”til døden skiller jer ad”. I kirken er det kærligheden, der svarer, og det er den, som håber og tror. Brudeparrets JA er en bøn til Gud og ikke en garantierklæring!
Modne par i dag
Der er sket en udvikling igennem de 34 år, jeg har været præst - alderen for indgåelse af ægteskab har forrykket sig. Brudepar er ældre og sjældent først i tyverne som tidligere, så det er ofte modne par, der svarer ja til hinanden. Det er ikke kun en piges romantiske drøm om at stå hvid brud. Der er også alvor og højtid med. Et længe ventet ønske. Ofte har parret fået børn sammen, og så er det vigtigt, at det juridiske er i orden! Sidst, men ikke mindst er et bryllup anledningen til, at stå offentligt frem og stadfæste, at det er os to!
Dig og mig og os
Et ægteskab består af dig og mig og så vi to. Det er en god definition af, hvad det vil sige at fungere sammen som to selvstændige mennesker og som et forpligtende fællesskab. Det er opgaven og udfordringen i et ægteskab. Kærlighed er en gnist, der skal holdes i live mellem to mennesker. Det er et samspil, der kræver, at begge parter involverer sig, giver og modtager i en god vekselvirkning. ”Jeg elsker dig for det, du er i færd med at skabe af mig”, dvs. dt du giver mig i din omsorg for mig. Du interesserer dig for mig, spørger, hvordan min dag har været, når vi mødes efter arbejdstid. Du lytter aktivt, bærer over og er medlevende. Du prøver ikke at lave mig om eller at styre og kontrollere mig. Du fortæller mig på en god måde, når du synes, noget kunne være anderledes. ”Du hjælper mig med at bygge af mit livs tømmer ikke en knejpe, men en katedral, og af mit hverdagsarbejde ikke en anklage, men en sang!”
Serviceeftersyn
Ligesom bilen skal til serviceeftersyn for at køre godt, så bør ægteskabet måske også have et eftersyn en gang i mellem. Den 14. april holder vi sammen med Folkekirkens Familiestøtte et arrangement i Hadsund kirke, hvor vi inviterer alle par til et serviceeftersyn og lidt godt til ganen. Vi kalder det ”Smag på kærligheden” og du kan læse mere om arrangementet her på siden og på vores Facebook side: Vive-Hadsund pastorat.
Af provst Carsten Bøgh Pedersen