Vi opdaterer vores hjemmesidedesign for at forbedre oplevelsen på vores hjemmeside.

Kirken gør det også … - tager ansvar for klimaet.

Kirken gør det også … - tager ansvar for klimaet.


# Præstens klumme
Udgivet tirsdag d. 22. august 2023, kl. 10:51

"Mennesket er skabt i Guds billede, og er samtidig en skabning blandt alle skabninger og alt skabt. 

At være skabt i Guds billede betyder ikke, at menneskets behov har fortrinsret over for resten af skabningen. Menneskets ansvar er, i pagt og dialog med Gud, at arbejde for hele skabningens fælles gode."

Skaberværket, kilden til liv for mennesker, dyr og planter, trækker vejret tungt, og yder vi det ikke akut førstehjælp, ender det med hjertestop!

Én af de første dage i august – som i øvrigt vejrmæssigt kunne forveksles med en efterårsdag, hvis ikke vi vidste bedre – ramte vi ”Earth Overshoot Day”, som er den dag på året, der markerer, at vi mennesker har opbrugt alle de naturlige ressourcer, som jorden naturligt kan genskabe på et år.  

Med andre ord: med 152 dage tilbage af året nedbryder vi sekund for sekund de ressourcer, vi skal leve af, for naturen er lige som en bank. Bruger vi flere penge, end vi kan nå at spare op, så går vi bankerot. Opgørelsen over forbruget af verdens ressourcer har man fra tænketanken ”Global Footprint Network”, regnet på siden 1971, og man har altså navngivet dagen ”Earth Overshoot Day”.

I folkekirken har man ligeledes lavet en form for tænketank for i taknemmelighed og respekt at udvise ansvar for Guds skaberværk. Som en del af Danske Kirkers Råd - et råd af kristne kirker og organisationer - har man etableret netværket ”Grøn Kirke”. Formålet er at inspirere og motivere individer, menigheder, kirker, kirkegårde og kirkelige organisationer og skoler til at taget et medansvar for de klima- og miljøudfordringer verden i stigende grad står overfor. 

Grøn Kirke ser de aktuelle klima- og miljøudfordringer som et resultat af en krise, der også er spirituel og etisk. Derfor arbejder Grøn Kirke for, med udgangspunkt i kristendommen, at bidrage med teologiske perspektiver samt et religiøst-poetisk sprog, der italesætter naturen som andet og mere end en ressource samt mennesker som ansvarlige forvaltere af Guds skaberværk. Ligeledes ønsker Grøn Kirke at sætte fokus på vores ansvar over for de ofte fattige og marginaliserede mennesker, der lider under klimaforandringernes konsekvenser. 

Der er nu rundt regnet 353 grønne kirker og 70 grønne kirkegårde rundt om i Danmark, og der kommer hele tiden nye til. I Hadsund Provsti har Als, Ø. Hurup og Skelund indtil videre opnået det grønne stempel.

I Grøn Kirke taler man også om at optimere forbindelsen mellem grøn teologi og praksis – for hvordan integrerer vi samtalen om verden, klima og miljø, bæredygtighed og biodiversitet i gudstjenestelivet og den større teologiske sammenhæng … ?

Når man taler om grøn teologi er der en opmærksomhed på værdier som håb, taknemmelighed, forundring, spiritualitet, ærefrygt, ydmyghed, mod, ansvar, nysgerrighed, forandring og kærlighed i og omkring skaberværket, både hvad angår naturens ressource til liv, men også dens skønhed, for livet er ikke blot at overleve, det er også at leve.

Den kedelige fortælling om ”Earth Overshoot Day” er, at vi har hørt om det siden 70’erne. Men det bliver bare værre og værre. Den gode nyhed er til gengæld, at også almindelige mennesker, som du og jeg, faktisk kan gøre noget for, at verden når længere ind i året, før ressourcerne er sluppet op. 

Et relativt simpelt tiltag for den enkelte i dagliglivet, er at halvere hver enkelt persons mængde af madspild. Hvis det kunne lade sig gøre, ville det i sig selv rykke datoen for ”Earth Overshoot Day” med hele 13 dage. Og kunne vi tilmed halvere forbruget af tøj, men genbruge i stedet for at købe nyt, ville det give os yderligere fem dage på kontoen.

I kirkeåret kalder vi perioden fra den 1. september til den 4. oktober for Skabelsestiden, hvor vi sætter fokus på Gud som skaber og på skabelsen. 

Derfor vil vi i den kommende tid i Vive-Hadsund Pastorat tage medansvar ved at sætte fokus på Grøn Kirke her i Kirke Ugen, for søndag den 24. september kl. 10-14 at omsætte tankerne i praksis, når vi holder klimagudstjeneste og 2Hand tøjmarked i Hadsund Kirke- og Menighedscenter.

Her vil der til gudstjenesten være mulighed for at fejre skaberen og skaberværket med blandt andet velkendte musiknumre leveret af Ensemblet Takt64 under ledelse af Pia Helt.

Efterfølgende vil der i ”Markedshallen” i Menighedscenteret være mulighed for at sælge ud af sit tøj og derved give det nyt liv eller blot slentre forbi og gøre et godt loppefund samt nyde en forfriskning

Book allerede nu din stand på https://forms.churchdesk.com/f...

 – Først til mølle!

Ved leje af stand betaler du 150,- kr., som går ubeskåret til fuglegruppen i Danmarks Naturfredningsforening i Mariagerfjord. Fugle-gruppen er en frivillig projektgruppe, som blev startet i efteråret 2018 med det formål at udbrede kendskabet til det gavnlige ved at opsætte ugle- og tårnfalkekasser, samt organisere bygning og opsætning af kasser. Vi håber der kan blive til en kasse ved henholdsvis Vive og Hadsund Kirker for overskuddet af standlejen.

Vi sætter et bord til rådighed, og du er velkommen til at medbringe dit eget stativ. Alt salg af tøj går til dig selv.

Spred budskabet i en nødvendig sags tjeneste og vær med til at træde lidt lettere på den jord, vi har fået givet - for husk, at ALT tæller i redningsaktionen for skaberværket!

Sognepræst Winnie Huus